Силно земетресение в Източен Афганистан тази нощ. Съобщава се за най-малко 920 жертви. Около 620 души са ранени, каза представител на талибанските власти пред телевизия Толо нюз, предаде ТАСС.

Земетресението с магнитуд 5,9 е станало на дълбочина 10 км около 1:30 ч. близо до границата с Пакистан, посочи Геоложкият институт на САЩ. По негови данни е имало и втори трус с магнитуд 4,5 почти на същото място и по същото време.

Трусът е с епицентър на 42 километра югозападно от Хост - главния град на едноименната източна провинция, граничеща с Пакистан.

Повечето от потвърдените жертви са в граничещата с Пакистан афганистанска провинция Пактика. Съобщения за загинали има също в Хост и друга източна провинция - Нангархар. Земетресението е било усетено в столицата Кабул, също в Пакистан и Индия.

Много сгради са повредени и хората са блокирани вътре, заяви за АФП заместникът му Билал Карими.

"Призоваваме спасителните служби незабавно да подпомогнат жертвите от земетресението, за да се избегне хуманитарна катастрофа", написа той в "Туитър".

90 къщи са разрушени в Пактика. Смята се, че десетки хора остават под руините. Много от ранените са откарани в болници с линейки и хеликоптери.

Пакистанският премиер Шехбаз Шариф каза, че е "дълбоко наскърбен" от трагедията и добави, че властите на страната полагат усилия да подпомогнат афганистанските.

ООН също отбеляза, че проучва нуждата от помощ.