На фона на проливните дъждове и ниските температури над Гърция и Турция, огнен ад бушува в Западните Балкани.

Черна гора поиска международна помощ за потушаването на огъня. България ще й помогне. Наш хеликоптер на ВВС ще се включи в гасено на огъня, съобщиха от правителството.

В Хърватия горят над 20 големи огнища.

Пожарите в северните и източните предградия на хърватския град Сплит продължават да бушуват вече втори ден. Най-малко 80 души, повечето от които пожарникари, са били ранени при огнената стихия.

Заради бедствието градът остана временно без вода и електричество.

Тази нощ с огнената стихия се бориха 384 пожарникари със 102 пожарни коли, както и три самолета за гасене на пожари. Освен пожарникари, войници и граждани, в борбата с огнената стихия се включиха и футболни запалянковци. 

Хърватският премиер е насрочил извънредна среща на правителството заради бедствието.

Причината за пожарите, които погълнаха 4500 хектара борови гори и маслинови насаждения, както и няколко къщи и коли, все още не е известна. 

Снимка: NASA

Междувременно пожари продължават да бушуват и в Черна гора. Страната поиска международна помощ за да се справи с тях. Огънят обхвана полуостров Лущца, на юг от Которския залив.

300 туристи са евакуирани от Которския залив.

В плен на огнената стихия са също Италия, Франция и Португалия. Близо 2800 огнеборци гасят пожари в Северна и Централна Португалия, докато италианските пожарникари се борят с близо 1000 огнища в цялата страна, три от които близо до Рим.