Най-малко 60 станаха жертвите на наводненията в Централна Европа. Много хора все още се издирват. Най-големи са бедствията в Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. От външното ни министерство заявиха, че нямат данни за пострадали българи.

Градчето Шулд по поречието на река АР е сред най-опустошените в Германия. Водата отнася сгради, сред тях и дома на Едгар Гилисен. За щастие по това време семейството не си е вкъщи.

Местните жители се опитват да приберат малкото останала покъщнина.

„Просто съм без думи. Не мога да го опиша. Вчера сутринта още пекохме във фурната, а сега всичко е изчезнало“, сподели Корнелия Шльосер.

Венцислав Проданов наблюдава как нивото на рекa Мозел се покачва рекордно бързо.

"В Айфел е най-зле, както и границата с Люксембург. Има едно семейство българи, които са в Ехтернахербрюк, то е до Люксембург точно на границата. Реката е заляла абсолютно всичко до първия етаж. Те не могат да излязат, нямат ток, нямат вода и очакват просто някаква помощ", разказа Венцислав Проданов.

В Белгия бедствието взе четири жертви. Сред най-пострадалите е регионът на Лиеж. В Пепестер 10 сгради се срутиха, а жителите на други над хиляда къщи бяха евакуирани.

Водите превзеха и населените места край Люксембург. Наложи се евакуация.
 
И Нидерландия е засегната от лошото време. Най-сериозно е около Маастрихт - над 400 домакинства са без електричество. Армията се включи в спасителните операции.