Най-малко 36 души бяха убити при сблъсъци през уикенда в затворите на Хондурас.

В неделя 18 души загинаха, а други 10 бяха ранени при нападение между затворници в затвора Ел Порвенир на 60 км северно от столицата Тегусигалпа.

В атаката бяха използвани огнестрелни оръжия, ножове и мачете, предаде БГНЕС.

В петък вечерта 18 затворници загинаха, а 16 бяха ранени при стрелба в затвора в пристанищния град Тела.

Инцидентите са в отговор на решението на президентът Хуан Ернандес, който изпрати армията и полицията да поемат контрола на над 27 затвора в страната. Лишените от свобода в тях са около 21 хил. души.

По-късно силите за сигурност заявиха, че разполагат около 1200 военни и полиции в 18 затвора, класифицирани като „високорискови”.

Президентът предприе извънредните мерки, след като на 14 декември в затвора в Ла Толва на 40 км източно от Тегусигалпа бяха убити петима членове на банда.Нападението стана ден след застрелването на надзирател в затвор също с максимален режим на сигурност в западния град Санта Барбара.

Хондурас страда от наркотрафик, банди, бедност и корупция. Страната е с един от най-високите показатели на убийства в света в невоенно време. През 2018 г. са регистрирани 41,2 убийства на 100 000 жители.

За да се бори с тежката престъпност, президентът Ернандес създаде военна полиция, финансирана от нов данък и изгражда специални затвори за заловени и осъдени бандите. Високото ниво на престъпност бе основната причина за мигрантската вълна към САЩ, по-специално от непълнолетни, които казват, че се страхуват да не бъдат въвличани в банди.