Най-малко 15 са жертвите на наводненията в щата Кентъки, предадоха американски медии.

Снимка: Reuters

Спасителни екипи и военни от американската Национална гвардия издирваха хора, изчезнали при рекордно големите наводнения, които заличиха цели общини в някои от най-бедните региони на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Губернаторът на щата Кентъки Анди Бишиър съобщи за 15 загинали, сред които има и деца, и допълни, че броят на жертвите вероятно ще нарасне заради продължаващите валежи.

Снимка: Reuters

Мощните наводнения погълнаха градове, разположени в близост до водоизточници в долините и котловините на планинската верига Апалачи, и нанесоха сериозни щети на жилища, предприятия и превозни средства. Спасителните операции са затруднени от кални свлачища.

Снимка: Reuters

Спасителните екипи извършиха близо 50 полета и стотици операции по вода, но все още има много хора, които се нуждаят от помощ, каза Бишиър. Трудно е да се каже обаче колко са те, понеже в целия район на бедствието няма мобилна връзка и електричество, допълни губернаторът.

Снимка: Reuters

В най-тежко засегнатите области са разположени войници от Националната гвардия. В три парка са изградени временни подслони, а материалните щети са толкова големи, че се е наложило стартирането на интернет кампания за набирането на средства за пострадалите.