Най-малко 14 ученици са загинали, стъпкани от други деца, в начално училище в кенийския град Какамега, съобщава Би Би Си, позовавайки се на официални източници от африканската страна.

Според репортажи на местни медии инцидентът е станал, когато учениците напускали класните стаи, за да се приберат вкъщи.

Министърът на образованието Джордж Магоха е потвърдил смъртта на 14 деца, а местният полицейски началник Дейвид Кабена съобщава за много други, по информация на медиите около 40, се намират в болница с наранявания.

Снимка: Ройтерс

Според кенийския клон на Червения кръст за лечение са настанени 39 деца, а от болница „Свети Джон“ в града потвърждават, че фаталните случаи всъщност са 14, а ранените деца поне 50.

Повечето загинали са петокласници, на възраст между 10 и 12 години.

Снимка: Ройтерс

Полицията е започнала разследване какво е предизвикало паниката сред учениците. Кенийският вестник „Дейли Нейшън” някои от децата са паднали от третия етаж на сградата, докато са бягали.

Снимка: Ройтерс

Според родители на ученици, интервюирани в местен вестник, виновни са учители, които биели децата и предизвикали опита им да избягат, съобщава АФП. Училището не е излязло с коментар за инцидента.