Реплика на най-известния български трабант, пристигна в Главната квартира на НАТО в Брюксел.

Соцвозилото на бившия външен министър Соломон Паси ще бъде част от арт проект, който е част от отбелязването на 15-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

В автомобила са се возили редица високопоставени личности в контекста на приемането на България в НАТО.

През далечната 1991 г. у нас за първи път пристига генерален секретар на Алианса, като тогава постът се заема от Манфред Вьорнер. Кратката разходка на Манфред Вьорнер и Соломон Паси с трабанта по улиците на София, става сензация за времето си.

Самото посещение е ясен сигнал за подкрепата за евроатлантическата ни интеграция. През 2004 г. страната ни стана пълноправен член на НАТО.

Снимка: btvnovinite.bg

Експонатът вече е разположен на предвиденото за него място.  Площите на изложението ще бъдат оформени като панорамна градина, в която ще бъдат разположени настоящи и бъдещи предмети, предоставени от държавите членки.

В изложбата могат да бъдат видени още парчета от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните нападения в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. и част от Берлинската стена. Целта е да се припомни на посетителите важни моменти от историята на Алианса, включително неговото разширяване на изток.

Идеята за поставянето на репликата в Главната квартира е свързана и с прехвърлянето на Алианса в нова и модерна сграда, като част от процеса на модернизация и адаптация към съвременната среда за сигурност.