Четирима души от най-богатото семейство във Великобритания отива на съд в Швейцария по обвинения в трафик на хора. Според прокурора по делото семейство Хиндуджа е давало повече пари за кучетата си, отколкото за слугите си.

Богатството на фамилията се изчислява на 37 млрд. британски паунда. Обвиненията срещу тях са за експлоатация и трафик на хора. Хиндуджа притежават вила в изключително богат квартал в Женева, а обвиненията са заради това, че внасят слуги от Индия, които да се грижат за имотите и децата им.

Твърди се, че Пракаш и Камал Хиндуджа, заедно със синът им Аджей и съпругата му Намрата, са конфискували паспортите на служителите си и са им плащали по 8 долара за 18-часови работни дни. На слугите не им било позволено да напускат дома на богатото семейство.

По обвинението за експлоатация беше постигнато споразумение през изминалата седмица, но Хиндуджа ще отговарят за трафик на хора, което е сериозно престъпление в Швейцария.

Семейството отрича всички обвинения.

Снимка: EPA

Тази седмица един от най-известните прокурори в Женева Ив Бертоса, разкри в съдебната зала, че семейството давало почти 10 000 долара годишно за кучето си – значително повече, отколкото на слугите си. Защитата на семейството не отрече директно обвиненията, но уточни, че те трябва да се разглеждат в правилния контекст – всички техни служители получавали безплатно настаняване и храна.

Обвинението за дълги работни часове също беше оспорено в съда. Според защитата гледането на филм с децата на Хиндуджа не може да бъде класифицирано като работа. Съдът успя да чуе и разкази на някои бивши слуги, които казват, че Хиндуджа са изключително приятелски настроени и са се отнасяли към тях с уважение.

Снимка: EPA

Прокурорът Бертоса призова за ефективни затворнически присъди и милиони долари компенсация за пострадалите.

Това не е първият път, в който Женева – център за международни организации и средище на най-богатите в света – се споменава в подобно дело.

През 2008 г. Ханибал Кадафи, синът на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, беше арестуван в петзвезден хотел в града по обвинение, че той и съпругата му бият слугите си. По-късно делото беше прекратено, но то създаде сериозни дипломатически проблеми между Либия и Швейцария.

Снимка: EPA

Hinduja Group е индийски транснационален конгломерат. Групата присъства в единадесет сектора, включително автомобилостроене, петрол и специални химикали, банкиране и финанси, IT и ITeS, киберсигурност, здравеопазване, търговия, развитие на инфраструктурни проекти, медии и развлечения, енергия и недвижими имоти.

Братята Хиндуджа имат активи на стойност около 100 милиарда щатски долара по целия свят. Семейство Хиндуджа има активи за около 5 милиарда щатски долара в Америка. През 2022 г. нетното състояние на братята Хиндуджа е 32 милиарда щатски долара, което ги прави най-богатите хора в Обединеното кралство.

През май 2023 г. патриархът на компанията Сричанд Хиндуджа почина.