Гръцките политически лидери постигнаха трудно споразумение за новите мерки за икономии в размер на 11,5 млрд. евро, искани от международните кредитори на Атина в замяна на поредния транш финансова помощ.

Предложението на премиера Андонис Самарас бе прието след много тежка среща, съобщи гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас пред журналисти след продължилия близо три часа пореден кръг от преговори между лидерите на управляващата в Гърция трипартийна коалиция - Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис.

Лидерът на ПАСОК Венизелос настояваше, че страната трябва да поиска повече време за постигане на целите, изисквани от кредитното споразумение, но засега оставя настрани това искане в интерес на финансовата стабилност на южната ни съседка.

Във вторник анализатори предупредиха, че Гърция върви към фалит, ако водещите политици не постигнат съгласие по новите мерки за съкращаване на разходите с 11 и половина милиарда евро.

Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След новината за постигане на консенсус в Атина, директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че управляваната от нея институция „никога няма да стане от масата за преговорите” с Гърция. Тя обаче подчерта, че фондът ще бъде взискателен към гръцките власти относно реформите в замяна на получената финансова помощ.

В свое изказване Лагард също заяви, че еврозоната не е единственият проблем на световната икономика, като се аргументира със „съществените въпроси относно бюджетното положение на САЩ”.

„Точно сега наблюдаваме загуба на доверие към световната икономика, която е подхранена от съчетание от лоши икономически индекси и от реакцията на инвеститорите на тази ситуация”, посочи Лагард по време на пресконференция във Вашингтон.