Южната ни съседка се приближава към банкрута. Политиците от управляващата трипартийна коалиция не успяха късно в понеделник да постигнат съгласие за съкращаване на разходите с 11 и половина милиарда евро, каквито са изискванията на международните кредитори.

Ако такова съгласие не бъде постигнато и Гърция не получи на 20 август поредния транш от финансова помощ, страната е сериозно застрашена от изпадане в неплатежоспособност.

„Всички сме съгласни, че тези 11,5 милиарда трябва да бъдат намерени. Всички сме съгласни, че ще ни трябват две допълнителни години за това. Всички сме съгласни, че това е труден и стръмен път. Трябва да направим такъв избор, че да не провалим възможността от предоговаряне на финансовото споразумение и най-важното - да не провалим членството ни в еврозоната”, каза министърът на финансите Янис Стурнарас

Сутринта премиерът Андонис Самарас се срещна с експерти на тройката кредитори, а след обяд правителството реши да отложи за следващия месец финалното споразумение за прилагането на мерките.

И трите партии обаче са съгласни, че ще искат отсрочка от две години за изпълнението на непопулярните мерки.