Най-малко двама души загинаха, след като ураганът „Барбара” достигна южния мексикански бряг на Тихия океан. Стихията, която носи със себе си ветрове с максимална скорост от 120 км в час, достигна брега в щата Чиапас - селски регион с археологически обекти, разположени близо до съседния щат Оаксака, съобщи Американският национален център за предупреждение при урагани.

61-годишен американски гражданин е бил повлечен от вълните и е загинал, след като е игнорирал забраната за достъп до плажа в град Салина Крус в Оаксака, съобщи директорът на службата за гражданска защита Мануел Маза.

Втората жертва е 27-годишен мъж, който е бил пометен от излязла от бреговете си река в град Пинотепа Насионал, в щата Оаксака, съобщи кметът на града.

В щата Гереро поройните дъждове са причинили наводнения в някои улици в курортния град Акапулко, като на места нивото на водата достига 52 см. Водата е отнесла най-малко три автомобила.

В Оаксака властите призоваха жителите да останат по домовете си, докато пристанищата в Салина Крус, Хуатулко, Пуерто Анхел и Пуерто Ескондидо бяха затворени. Около 200 семейства са настанени във временни убежища.

„Барбара” се засили до ураган от първа категория – най-ниската от петстепенната скала Сафир-Симпсън, преди да достигне сушата на 35 км западно от Тонала, в щата Чапиас, посочва американският център.