Най-скъпата храна в Европа е в скандинавските държави Норвегия, Дания и Швеция, а най-евтината е в България. Това показват данни на Евростат.

При изготвянето на статистиката са взети предвид фактическите цени на продуктите, без да се съпоставят с равнището на трудовите възнаграждения.

Най-евтина храната е в България, Румъния и Полша и цените са с 30 на сто под средните за Европейския съюз. Не е скъпо и в Чехия, Унгария и балтийските страни.

Хранителните продукти (без рибата) и алкохола в Норвегия е с цели 64% повече от средното за Европа. В Дания повишението е с 36%, а в Швеция е с 20%. Само алкохолът в Норвегия е по-скъп със 166%, а Швеция се нарежда четвърта след Исландия и Финландия с 57% по-скъпи спиртни напитки.

Приемливи цени на храните има в Холандия, Словения, Гърция и Великобритания, показват данните.