Признание за българския евродепутат Илхан Кючюк. Той беше отличен в Рим с международната награда „Джовани Малагоди“, организирана от Фондация „Луиджи Ейнауди“.

Отличието се дава за разпространяването на принципите на свобода и отговорност, заложени в учението на Джовани Малагоди.

Малагоди е основателят и лидер на италианските и европейски либерали, а събитието е свързано със 120-ата годишнина от рождението му.

На церемонията в сградата на Сената в Рим присъства елитът на европейските либерали, сред които и бившият премиер на Италия Матео Ренци.

„България трябва да намери своя паспорт, с който да бъде ценена. В същото време не трябва да изоставяме двата приоритета  - влизането в Шенген и в Еврозоната“, каза Илхан Кючук.

Кой е Илхан Кючюк?

Илхан Кючюк е български политик от Движението за права и свободи (ДПС) и съпрезидент на партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“. Той е член на Европейския парламент за втори мандат от групата на „Обнови Европа“.

Роден е на 16 септември 1985 г. в Севлиево. Има бакалавърска степен по политически науки и управление 2004-2008 г. от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и магистърска степен по право от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Участва в различни обучения и специализации като Академията за публични политики (Прага, Чехия), Международна лидерска академия (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия.

През 2012 г. завършва Българско училище за политика „Димитър Паница“ и участва в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. През 2014 г. специализира в Националното висше училище по администрация на Франция (ENA).

Илхан Кючюк е член на Младежко ДПС от 2005 г., като през годините се е занимавал с различни дейности в рамките на организацията. През 2014 г. е избран за депутат в Европейския парламент в парламентарната група на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). При проведените избори на 26 май 2019 г. той е избран с нов петгодишен мандат за член на Европейския парламент от листата на ДПС.

Илхан Кючюк е семеен с едно дете.