Руският "Газпром" ще подпише междуоператорско споразумение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а украинската държавна газова компания "Нафтогаз" - транспортно споразумение, с което ще резервира мощности от системата за пренос на газ.

Това съобщи пред журналисти шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС и БТА.

Организирайки транзита, "Нафтогаз" ще действа като агент на "Газпром" и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за 5 години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра, включително 65 милиарда куб. м за 2020 г. и по 40 милиарда куб. м за 2021 и следващите години, "при условие че бъдат установени конкурентни тарифи", каза Милер.

"Газпром" и партньорите му от Украйна подготвят днес във Виена текста на междуоператорското споразумение, уточни той.

Както предвижда протоколът за газово сътрудничество, "Газпром" и "Нафтогаз" ще подпишат споразумение за уреждане на взаимните претенции по влезлите в сила договори и "така ще бъде възстановен балансът на интереси между страните", посочи Милер.

Този документ ще включва отказ от нови претенции, оттегляне на арбитражните и съдебните искове, по които няма окончателни решения, и ще предвиди плащания по окончателното решение, взето от Стокхолмския арбитраж, каза той. "Газпром" и правителството в Киев смятат да подпишат помирително споразумение, така че Антимонополният комитет на Украйна за оттегли претенциите си.

Руският газов холдинг може да плати на Украйна "близо 2,9 милиарда щатски долара заедно с глобите" в резултат на окончателно решени вече съдебни спорове с "Нафтогаз", каза говорител на "Газпром".