Словения и Австрия се скараха за произхода на кранската наденица. Словения иска тя да получи специален защитен статут от Европейския съюз, подобно на шампанското, пармезана и корниш пастите, пишат британски медии. Според словенските власти приготвяният от свинско месо колбас е бил измислен през 19 век в северната част на страната.
Австрия обаче не е съгласна. Според Виена наденицата е нейна. В страната колбасът, известен като кезекрайнер, се прави с пълнеж от сирене и е голям деликатес. По думите на Йозеф Битцингер от Виенската търговска камара наденицата е част от наследството на Австрия и е немислимо тя да бъде преименувана или призната за оригинален и традиционен продукт за друга държава.
Словения иска Европейската комисия да даде специален защитен статут на колбаса заради връзката му с района Кранска. Австрия казва, че ще оспори искането. Ако двете страни не могат да уредят въпроса в следващите шест месеца, ще трябва Брюксел да се произнесе.