Над 60 души остават в неизвестност след силното земетресение в Тайван. 

Ранените са над 250. По официална информация загиналите са двама, но по непотвърдена са четирима.

Трусът с мощност 6,4 по Рихтер срути няколко сгради, включително и хотел, от който са евакуирани 116 души.

Няма информация за загинали или пострадали български граждани, съобщиха от българското Външно министерство.

Спасителните екипи и служители на армията работиха цяла нощ и успяха да извадят из под руините около 150 души. Осемте вторични труса затрудниха операциите по спасяването, но екипите продължават да търсят оцелели. Кадри от охранителни камери показват момента на труса. 

Снимка: EPA

Жителите на град Хуалян са евакуирани от разрушените си домове.

Над 830 души са евакуирани временно във физкултурен салон и сгради на началното училище Чунхуа в Хуалиен. Над 1900 домакинства са били с прекъснато електрозахранване, а над 40 000 – с прекъснато водоснабдяване.

Очаква се възстановителните работи да приключат до края на днешния ден, но училищата и офисите в града ще останат затворени.

Местните власти са изпратили на място специални екипи, включително 20 спасителни кучета. В центъра за реакции при бедствия в град Хуалиен е изпратен и екип, който да подпомага засегнати чуждестранни туристи.

Снимка: EPA

Властите предупреждават, че през следващите две седмици са възможни вторични трусове с магнитуд над 5-а степен по скалата на Рихтер.

В тази връзка Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи в района на Хуалиен, да се информират своевременно за развитието на ситуацията и да следват стриктно указанията на отговорните местни власти.

При необходимост, българските граждани могат да потърсят съдействие и актуална информация от българското посолство в Пекин на телефони +86 10 6532 1946 и +86 10 6532 1916.