Терорист камикадзе се самовзриви край парк в пакистанския град Лахор. Най-малко 65 души, повечето от които – жени и деца, са загинали, предадоха световните агенции.

Експлозията избухнала на паркинга на парк "Гулшан-е-Акбал", само на няколко метра от детска площадка. Ранени са над 200 души, посочват властите, цитирани от Ройтерс.

Снимка: Reuters

Според очевидци в момента на взрива в парка е имало много семейства с деца, а охраната от постоянните и мобилни постове на практика отсъствала.

В парка е имало изключително много хора, тъй като християните в Пакистан днес празнуват Великден.

Отговорност за нападението пое талибанската групировка "Джамат ул Ахрар", която обяви, че целта е било християнското малцинство в страната, предаде Ройтерс.

"Целта бяха християните. Искаме да изпратим послание до премиера Наваз Шариф, че влязохме в Лахор. Той може да прави каквото си иска, но няма да ни спре. Нашите камикадзета ще продължат с тези атаки", заяви говорител на групировката.

Снимка: Reuters

Пакистан, където живеят 190 млн. души, от години е дестабилизиран от бунт на талибаните, престъпни групи и сблъсъци между различни религиозни групи. Лахор е столица на провинция Пенджаб – най-голямата и най-богатата в страната.

Снимка: Reuters

Ислямистите в Пакистан през изминалото десетилетие често нападаха християни и други религиозни малцинства. Християните обвиняват правителството, че прави малко за защитата им.