Над 450 души бяха арестувани в цяла Русия по време на неразрешени демонстрации днес с искане за освобождаване на опозиционера Алексей Навални, предаде „Франс прес“, като се позова на неправителствена организация.

Навални, който започна гладна стачка преди три седмици, твърди, че здравето му се е влошило чувствително. Експерти от ООН казаха днес, че се страхуват за живота на критика на Кремъл и поискаха той да бъде изпратен на спешно лечение в чужбина.

Привържениците на Навални организираха днес протести в негова подкрепа в стотина руски града. Мобилизацията обаче е по-слаба, отколкото през януари и февруари, когато бяха задържани общо 10 хиляди демонстранти, отбелязва АФП.

Според неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в наблюдаването на протестите в страната, най-малко 459 ареста са извършени до момента в 60 града.

Някои активисти са били задържани още преди протестите. Сред тях са опозиционни политици, включително говорителката на Алексей Навални, Кира Ярмиш, и друга негова приближена - Любов Собол.

Снимка: Reuters

Освен това бяха обискирани помещения, свързани с организацията на Навални „Фонд за борба с корупцията“.

В столицата Москва полицейски микробуси и служители на реда са разположени по много пътни артерии в центъра. Затворени са „Червеният площад“ и „Манежният площад“, където беше насрочена протестната акция.

Най-много хора до момента са задържани в Уфа (82). Следват Санкт Петербург (42) и Кемерово (36), сочат данните на ОВД-Инфо.

Днешният ден на протести в Русия в подкрепа на опозиционера съвпадна с годишното послание на президента Владимир Путин към парламента. Путин, без изненада, не спомена изобщо Навални в своята реч, отбелязва АФП.