Руската военна авиация приключи задачите си по гасенето на пожарите в Красноярския край. Борбата продължава в другите тежко засегнати райони.

Според властите огънят е обхванал 31 хиляди квадратни километра гори. Според природозащитници площта е над 40 хиляди.

Специализирани самолети успяха да загасят огнища с площ 1,5 милиона декара в Красноярския край, като от началото на операцията преди 4 дни са излели над пламъците над 8 милиона тона вода.

Борбата с огнената стихия в Красноярския край продължават наземните противопожарни екипи и доброволци. Военните летци се пренасочват към пожарите в другите най-тежко засегнати области – Иркутска и Новосибирска.

След като миналата седмица президентът Владимир Путин нареди армията да се включи в гасенето, специализирани самолети действат като в бойна обстановка с помощта на сателити. 

„Системата Емерком за наблюдение на кризисни ситуации от Космоса получава информация на всеки кръгъл час. Използваме снимки от 10 руски и чужди спътници. Получените данни изпращаме на военно-въздушните сили за координация”, заяви Василий Карташев, командир на самолет в Сибир.

Според Сметната палата на Русия от началото на годината материалните щети от горските пожари надхвърлят 32 милиона евро. Последствията на природата са неизчислими, смятат еколозите.