Руският президент Владимир Путин разпореди армията да се присъедини към усилията за потушаване на горските пожари, които бушуват на огромни територии в Сибир и руския Далечен изток, предадоха световните агенции.

Руските власти днес съобщават, че пожарите са обхванали близо 30 000 квадратни километра, от които 28 000 са в труднодостъпни райони.

Пожарите са обхванали площ, която по размери е равна на тази на Белгия. Димът от пожарите вече достигна и Монголия.

В съобщението на Кремъл се посочва, че президентът е взел решението си, след като получил доклад от министъра на извънредните ситуации Евгений Зиничев, предаде Франс прес.

След комюникето на Кремъл министерството на отбраната обяви, че изпраща два самолета и два хеликоптера цистерни в района на Красноярск, един от най-засегнатите региони, където близо 800 пожарникари участват в гасенето.

Представителят на "неправителствената организация "Грийнпийс Русия" Григорий Куксин въпреки това изрази съжаление за "доста закъснялото решение", което няма да промени "из основи" ситуацията.

"Щеше да е по-добре тези пожари да се гасят на по-ранни етапи, когато това все още беше възможно", каза той по радио "Ехото на Москва".

Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна днес в района на Красноярск и обеща помощ, като заяви на живо по телевизията, че пожарите не представляват "непосредствена опасност" за населението.

Снимка: Reuters

"Има обективни трудности: проблемът с разстоянията, с труднодостъпните места и фактори, специфични за тази година", заяви министър-председателят, като припомни пожарите от 2010 г., при които няколко региона на страната, между които и Москва, бяха покрити с гъст дим.

Предизвикани от сухи гръмотевични бури и необичайни горещини от 30 градуса, пожарите се разпространяват от силни ветрове и засягат и съседни региони, обясниха от федералната агенция по горите.

Пушекът от пожарите вече обхвана стотина населени места в зоните, където те са концентрирани, но достигна и големите градове в Алтайски регион в Западен Сибир и Урал като Екатеринбург и Челябинск.

Агенция Интерфакс предаде, че 2700 огнеборци са разположени на място, а в пет региона е обявено извънредно положение.

Всяка година в огромните изолирани горски масиви на Сибир бушуват пожари, до степен, че властите понякога не ги потушават, ако населението не е застрашено или щетите не надхвърлят цената на противопожарните действия.

Тази година обаче пожарите са толкова мащабни, че застрашават околната среда в дългосрочен план, като ускоряват топенето на ледовете в Арктика.

Общо, по официални данни, близо 3 милиона хектара са станали жертва на огъня до днес, най-вече в огромните райони на Якутия, в Красноярск и Иркутск. "Грийнпийс" твърди, че 12 милиона хектара вече са изпепелени тази година.