Повече от 400 станаха жертвите на мощното земетресение между Ирак и Иран , станало късно снощи. Броят им непрекъснато расте. Ранените са между 4000 и 7000.

Снимка: EPA

До момента няма данни за пострадали или загинали български граждани в следствие на земетресението, сочи информация на българските дипломатически мисии в Техеран и Багдад.  

Вторичните трусове продължават, поради което не се препоръчват пътувания до района. Посолствата на България в Техеран и Багдад са на разположение на българските граждани в района на дежурните телефони: +98 930 568 34 09 (Техеран) и +964 7809237587 (Багдад).

Снимка: Reuters

Трусът с магнитуд 7,3 по Рихтер е бил с епицентър в провинция Халабжа в Иракски Кюрдистан. Най-тежко пострадали обаче са иранските провинции Керманшах и Илам в западната част на Иран. Има десетки разрушени сгради.

Около 70 000 души са останали без покрив, сочат данните на хуманитарни организации.

Започнали са спасителни операции, но те са затруднени от трудния планински терен и от свлачища. Стратегическите обекти, включително нефтогазовата инфраструктура, не са пострадали. Летищата работят в нормален режим. Властите изграждат палаткови лагери за бедстващото население.

Снимка: Reuters

В Ирак данните са за шестима загинали и 150 ранени. Най-засегнат е град Дарбандикхан в Иракски Кюрдистан, където трусът е повредил язовирна стена. Властите предупредиха хората да не доближават язовира. 

Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и Евросъюзът предложиха помощ на пострадалите страни за ликвидиране на последиците от бедствието.

Българка в Кувейт е станала очевидец на труса. Усети се доста силно, за около 10 секунди, каза Анета Добрева пред bTV.

По думите й в Кувейт няма разрушения и пострадали хора.  „Аз живея на третия етаж, но хората, които бяха по високите етажи, бяха доста изплашени. Много хора слязоха на улицата, дори някои останаха да нощуват до колите си”, допълни Анета Добрева.