Над 3000 американски войници пристигнаха на учение в Полша. Това е първото постоянно разполагане на военен контингент на държава от НАТО в страната.

Тази сутрин американският конвой от 24 бронирани автомобила „Хъмви” и десетина камиона е бил посрещнат на полско-германската граница от полски войници.Те ще бъдат базирани в град Жаган, който се намира близо до границата. В събота ще се състои официалната церемония за разполагането.

Снимка: Reuters

Бригадата , базирана в Полша, е част от операцията „Атлантическа решителност”, обявена от президента Барак Обама. Части от нея ще бъдат разполагани на ротационен принцип през 9 месеца и в други източноевропейски страни членки на НАТО, сред които България, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

Разполагането на контингента сбъдва мечтата на поляците след падането на комунистическия режим през 1989 г. в страната им да има американски войски с цел възпиране на Русия.

Тържественото им настроение обаче е помрачено от тревогата, че новият американски президент Доналд Тръмп, който неведнъж е показвал симпатиите си към Кремъл, може в крайна сметка да изтегли контингента.

Очаквано, руските власти реагираха остро към разполагането на американските войници и възприемат това като заплаха за националната си сигурност. Това стана ясно от коментара на прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков. Той подчерта, че всяка държава би реагирала негативно на засилване на чуждестранното военно присъствие край своите граници.

Руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков пък предупреди, че това е „дестабилизиращ фактор за европейската сигурност”.

Вижте повече във видеото: