Над 30 000 палестинци са били убити в Газа от 7 октомври насам. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на управляваното от „Хамас“ здравно министерство.

Това число се равнява на около 1,3% от 2,3-милионното население на Ивицата Газа. По-голямата част от убитите са жени и деца, допълват от Министерство на здравеопазването.

Неговите съобщени данни не правят разлика между цивилни и бойци, пояснява Би Би Си, допълвайки, че от министерството съобщават още, че 81 души са били убити само през последните 24 часа.

Действителният брой на загиналите вероятно е много по-висок, тъй като статистиката не включва онези, които не са стигнали до болници и са останали под развалините.

Повече от 70 000 ранени са регистрирани от Министерството на здравеопазването на Газа, което е единственият официален източник на информация. Данните му се цитират от ООН и други международни институции.

Световната здравна организация (СЗО) е притеснена, че смъртните случаи сред цивилното население са толкова много.

Би Би Си е поискала коментар за смъртните случаи в Ивицата Газа и от израелските военни, но оттам са заявили само, че по техни данни „броят на убитите терористи е приблизително 10 000“.

На 7 октомври радикалната групировка „Хамас“, базирана в Ивицата Газа, нападна Израел. Тогава над 1200 души станаха жертви на атаката, а други 253 бяха отвлечени. В отговор Израел започна военна операция, която продължава почти пет месеца. От тогава досега Израел не е давала нова информация за жертви от тяхна страна.

ООН и различни правозащитни групи, както и израелските военни, твърдят, че ще проведат свои собствени разследвания за броя на убитите цивилни и бойци на „Хамас“. Това обаче може да стане едва след като се постигне по-трайно примирие, уточнява още Би Би Си.

На този фон изглежда, че израелската операция в Ивицата Газа е към своя край, съобщава Ройтерс. Уточнява се също така, че семействата на заложниците призовават премиера Бенямин Нетаняху и американския президент Джо Байдън да сключат сделката, за да могат останалите заложници да се приберат по домовете си.

Израел и „Хамас“ омаловажават напредъка по тази сделка, но президентът Байдън изрази надежда, че е възможно да се постигне едноседмично прекратяване на огъня и този период може да започне още в началото на следващата седмица.