Световната продоволствена програма спира временно доставката на храна в северните части на Ивицата Газа. Причината е, че екипите са се сблъскали с пълен хаос и насилие.

Агенцията съобщи, че решението не е било взето лесно, но конвоите са били обект на грабежи и са попадали под обстрел.

Израелската армия нареди на над 1 милион цивилни да се евакуират от северните части, когато започна наземната операция миналата година.

По данни на Агенцията за палестинските бежанци към ООН обаче най-малко 300 000 души са останали и оцеляването им зависи от конвоите с помощи.

Британският принц Уилям се присъедини към призивите за прекратяване на огъня. По думите му жертвите на конфликта са твърде много.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче отново подчерта, че войната няма да спре, докато Израел не унищожи „Хамас“, а освобождаването на заложниците няма да е на всяка цена. В плен на ислямистката групировка все още са над 130 души.

„Израел е подложен на голям натиск – и вътрешен, и от чужбина – да спре войната, преди да сме постигнали всичките си цели, включително сделка за освобождаване на заложниците на всяка цена. Ние не сме готови да платим всяка цена, със сигурност не и измамната цена, която „Хамас“ изисква от нас, което би означавало поражение за държавата Израел“, обяви Нетаняху.

Междувременно САЩ наложиха вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

Американският представител в Съвета обясни, че проектът, внесен от Алжир, ще застраши преговорите за освобождаване на израелските заложници от „Хамас“ и така няма да осигури трайна основа за мир.

Пекин реагира остро. Китайският представител в ООН обяви, че отказът от подкрепа на документа е равносилен на „разрешително за убиване“.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: