Около 215 души бяха арестувани днес след сблъсъци между полицаи и демонстранти във Варшава по време на организирания от националистически организации "Марш на независимостта", предадоха световните агенции. Проявата е по повод днешния национален празник на Полша - Деня на независимостта.

Агресивно настроени групи от младежи със закрити лица хвърляха по полицаите бомбички, димки и камъни. В отговор силите на реда използваха четири водни оръдия с оцветена в червено вода и произвеждаха предупредителни изстрели във въздуха с гумени куршуми.

Говорителят на полицията Мариуш Соколовски каза, че ще има още арести, защото силите на реда продължават да преследват хулиганите. По думите му в сбиванията са били ранени четирима - двама демонстранти и двама полицаи.

В националистическото шествие са участвали няколко десетки хиляди души. Заради сбивания на няколко места от маршрута движението на колоната по моста "Понятовски" към Националния стадион, крайната точка на шествието, е било спряно за известно време.

Полицейският говорител каза, че силите на реда са успели да изолират "част от хулиганите, които са излезли от челото на колоната", съобщи на сайта си полският вестник "Газета виборча".

Миналата година "Маршът на независимостта" премина покрай комплекса на руското посолство в полската столица. Тогава агресивни демонстранти хвърлях димки, бутилки и камъни по комплекса, подпалиха будката на охраната и се опитаха да разбият порталната врата.

Тази година маршрутът на манифестацията е далеч от посолството, което превантивно беше оградено от защитни бариери.

Ежегодният "Марш на независимостта" за четвърта поредна година прераства в насилие.

По-рано днес полският президент Бронислав Коморовски оглави официалното честване и шествието по случай празника. На днешната дата през 1918 г. - датата на примирието между съюзниците и Германия и неофициален край на Първата световна война - Полша се сдобива с независимост. 123 години преди това тази държава престава да съществува, след като е разделена между Австрия, Русия и Прусия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!