Над 20 чуждестранни лидери ще участват в церемонията по сбогуването с Фидел Кастро, който почина в събота. Президентът на САЩ Барак Обама обаче няма да е сред гостите. Вицепрезидентът Джоузеф Байдън също няма да присъства, заяви говорителят на американското президентство Джошуа Ърнест.

Правителството на Обама положи усилия за намаляване на напрежението в американско-кубинските отношения, датиращо от времето на Студената война.

Френският президент Франсоа Оланд също няма да отиде на погребението. Франция ще бъде представена от специалния посланик на френския президент за Латинска Америка Жан-Пиер Бел, както и от министъра на околната среда и енергетиката Сеголен Роаял.

По воля на Фидел Кастро тялото му беше кремирано в събота.

От вчера прахът му е изложен за поклонение в мемориалния комплекс „Хосе Марти“ в столицата Хавана, където се извиха дълги опашки от желаещи да кажат последно сбогом на бащата на кубинската революция.

Церемонията започна с 21 топовни салюта, а кулминацията на възпоменанията ще бъде днес с голям митинг на Площада на революцията, на който приживе Кастро произнесе много от бележитите си многочасови речи.

Погребението на Кастро, което ще бъде в Сантяго де Куба, е в неделя.