Над 100 души пострадаха в сирийския град Алепо след химическа атака с токсичен газ, извършена със снаряди, изстреляни от район, контролиран от бунтовниците, предаде Ройтерс.

Според местни здравни служители това е първото подобно нападение срещу града, която от близо две години е в ръцете на правителствените сили, които успяха да изтласкат бунтовниците оттам. 

Снарядите, съдържащи отровен газ, са предизвикали дихателни проблеми у десетки хора през нощта срещу събота в Алепо, съобщи група за мониторинг на обстановката в тази част на страната. Според официалната сирийска агенция САНА пострадали са 107 души, след като бунтовниците обстреляли три жилищни района на града.

Началникът на полицията в Алепо, генерал Исам аш Шали, обвини за нападението бунтовническата групировка "Хаят Тахрир аш Шам" (бившата "Джебхат ан Нусра"). Той посочи, че са били обстреляни квартали в близост до линията на контакт между сирийската армия и групировката.

Началникът на здравната служба на Алепо Зияд Хадж Таха, цитиран от Франс прес, съобщи, че отровният газ е засегнал 50 души и че вероятно е бил използван хлор. Пострадалите получават медицинска помощ, но две деца са в критично състояние.

Снимка: EPA

Сирийските бунтовници отхвърлиха обвиненията на правителството в Дамаск за нападението.

Бунтовническият командир Абделасалам Абделразак заяви, че опозиционните сили не притежават отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира в началото на конфликта, той е служил в сирийската програма за химически оръжия. "Това са лъжи", заяви Абделразак в "Туитър" скоро след появата на съобщения за нападение в Алепо, при което са пострадали десетки.

Говорителят на бунтовниците Мустафа Седжари също отхвърли твърденията за нападение с отровен газ. Според него те са били направени след като снаряди на правителствените сили са засегнали контролирани от бунтовниците райони в нарушение на примирието, подкрепено от Русия. Дамаск се опитва да подкопае споразумението, заяви Седжари.

По данни на телевизия "Маядин", цитирана от ТАСС, при нападението с хлор са пострадали най-малко 100 души.

Според говорителя на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС, стрелбата е водена от 120-милиметрови миномети. Руски военни химици помагат при лечението на пострадалите.

Снимка: Reuters

В миналото бунтовниците са обвинявали правителството в използване на хлор срещу контролирани от тях райони, припомня АП.

Съвместен екип на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия обвини Дамаск за най-малко две нападения през 2014 и 2015 г. и използване на нервнопаралитичния газ зарин при нападение през 2017 г., при което загинаха около 100 души.

Освен това екипът обвини екстремистката група Ислямска държава в използването на иприт през 2015 и 2016 г. Алепо беше подложен на обстрел и в четвъртък, припомня ТАСС.

(Използвани са материали на БТА)