Политическата криза във Великобритания се задълбочава. Петицията против спирането на работата на британския парламент събра над един милион подписа.

"Никой не е гласувал за Борис" – така демонстранти обобщиха новата полическа драма.

В надпревара с времето депутатите обмислят различни варианти – да обжалват решението за спиране на работата на парламента в съда, спешно да приемат ново законодателство или да свикат вот на неводерие.

„Той ни тласка към брекзит без следка. От какво толкова се страхува, че отнема правото на парламента да обсъди важните въпроси?”, посочи Джереми Корбин – лидер на британската Лейбъристка партия.

Според  бившия финансов министър Филип Хамънд обаче, парламентът ще се обедини, за да предотврати брекзит без споразумение.

„Ако се излезе без сделка, Обединеното кралство и ЕС са постигнали споразумение, че краткосрочните посещения, нашите граждани и европейските могат да пътуват до 90 дни и да престояват без визи. Ако обаче искате да останете за повече от три месеца, то тогава може да има промени – ако искате да работите или да учите в Обединото кралство”, обясни посланикът на Великобритания в София Ема Хопкинс.

Гняв се разрази и в социалните мрежи. Близо 300 000 души харесаха реакцията на актьора Хю Грант в Туитър.

„Няма да прецакваш бъдещето на децата ми. Няма да унищожаваш свободите, за които дядо ми воюва в две световни войни, за да ги защити. Разкарай се, твърде рекламирана гумена играчка за баня”, написа актьорът.

Дори опозицията да свика вот на недоверие още следващата седмица и Борис Джонсън да го загуби, той все още държи всички карти. Обещанието му за брекзит остава: "Направи го или умри".