Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че от петък – 30 октомври, в страната отново ще бъде въведена национална карантина срещу разпространението на COVID-19.

Мярката ще обхване цялата територия на Франция и ще бъде в сила поне до 1 декември, предадоха световните агенции.

Училищата този път ще останат отворени, но баровете и ресторантите ще бъдат затворени. Ще работят само търговските обекти, които продават стоки от първа необходимост.

Ако епидемичната ситуация във Франция се подобри до две седмици, правителството ще разгледа възможността за отваряне на някои затворени магазини, обобщи президентът в телевизионно обръщение към нацията.

„Вирусът се разпространява със скорост, която дори най-песимистичните прогнози не очакваха. Подобно на всички наши съседи, ние сме потопени от внезапното ускорение на (разпространението на) вируса“, каза френският президент.

Новата карантина означава, че хората във Франция ще имат право да излизат от дома си само за да купуват стоки от първа необходимост, да търсят медицинска помощ или да тренират по един час на ден.

Французите ще продължат да ходят на работа, ако няма възможност за работят дистанционно.

Първата карантина във Франция влезе в сила през март и беше вдигната на 11 май.

Вчера френските здравни власти съобщиха за 523 починали от COVID-19 за последното денонощие – най-високият брой от април. Смъртните случаи във Франция са над 35 хиляди и страната е на седмо място в света в черната статистика.

През последното денонощие в страната са потвърдени над 36 400 нови случая на коронавирус. Общият брой на e заразените от началото на пандемията е 1 235 132.