Първи ден на пълната карантина за цяла Франция. Мярката ще е в сила поне 4 седмици. Над 47 хиляди са новите случаи за последните 24 часа. В този контекст влезе в сила карантината. Официално тя ще продължи поне до 1-ви декември.

Работят училища, детски градини, обществен транспорт.

Затворени са университети, ресторанти, музеи, кина и театри. Вътрешните границите в ЕС остават отворени.

За разлика от пролетта отворени остават училища и детски градини.

Работят хранителни магазини, аптеки, пощи, обществен транспорт.

Затворени са висшите учебни заведения, абсолютно всички барове и ресторанти, музеи, кина и театри. Може да се пътува на територията на ЕС.

Въпреки опита от първата карантина обаче, отново има трудно обясними жестове – ненужно презапасяване или пък спешно напускане на големите градове.

700 км задръствания в Париж и района около него. Това беше резултатът от решението на хиляди французи да напуснат големите градове, часове преди забраната за придвижване от един район в друг.

От днес всяко излизане от дома трябва да е оправдано с декларация. Училище, работа, посещение при лекар – това са възможните причини. Разходка е допустима само до час и до 1 км около дома.

„Трябваше да отида да си направя тест за COVID-19 тази сутрин, отидох в лабораторията, написах това, показах го на полицията, всичко е наред, надявам се да се върна в Италия скоро, аз съм студент, университетите са затворени“, казва Томазо, студент от Италия.

Улиците са празни. А от някои магазини отново изчезнаха тоалетната хартия и макароните.

„Изобщо не съм съгласен. Трябваше карантина само за заразените, а здравите да продължат да движат икономиката на страната“, смята Тиери Сарази, жител на Париж.

Помощите, които правителството ще трябва да изплати на засегнатите, се изчисляват на 15 милиарда евро на месец.