Хърватия празнува днес Ден на победата и благодарността към отечеството, Ден на хърватските военни ветерани и 23-та годишнина от операция "Буря", с която се слага край на сръбската окупация на част от територията на Хърватия. В същото време, сръбския граничен град Бачка Паланка се състоя траурна церемония в памет на загиналите сърби в хода на същите събития от лятото на 1995 г.

Операция "Буря" започва в 5 ч. сутринта на 4 август 1995 г. През следващите 84 часа е била освободена територия от 10 400 кв. км, или 18,4 процента от територията на Хърватия. Смазана е самопровъзгласилата се република Сръбска Крайна.

Двадесетметрово хърватско знаме е издигнато на крепостта в Книн – в сърцевината на сръбския бунт, по обяд на 5 август.

Битките между сърби и хървати се водят с голямо ожесточение от началото на конфликта, като разрушенията и цивилните жертви през годините са огромни.

Около 200 000 войници и полицаи са участвали в най-голямата операция от войната в региона. 174 от тях са убити, а над 1400 са ранени.

Вижте архивни кадри от 1995 г.

В своя Ден на национална скръб сърбите почитат паметта на 2500 убити и поне толкова безследно изчезнали, а освен това си припомнят съдбата на почти 250 000 прогонени от домовете си.

Два прочита на историята

Хърватският президент Колинда Грабар Китарович връчи на церемония снощи високи държавни отличия на генералите Анте Готовина и Младен Маркач, ръководили операция "Буря".

Държавната информационна агенция „Хина” пише, че Готовина и Маркач са отличени за техния „изключителен принос за хърватската независимост и цялост, за създаването на военна стратегия и военна доктрина по време на Отечествената война и за техните успешни усилия в изграждането и командването на хърватските въоръжени сили”.

Двамата бяха съдени за военни престъпления срещу цивилно сръбско население по време на операция "Буря". Първата присъда на Международния трибунал в Хага бе 24 години затвор за Готовина и 18 години за Маркач. По-късно обаче Апелативната камара на трибунала ги освободи от отговорност и те бяха посрещнати в Хърватия като герои.

„Хина” съобщава още, че на празненствата в Книн има представители и на съюзнически и партньорски държави, като САЩ и Израел.

"Това бе страшен ден от нашата история, един от най-страшните от момента на нашето съществуване на тази територия. Най-трагичното е, че пострадаха хора не от ръката на неизвестен народ и неизвестна религия, а от братя-християни", заяви оттатък границата сръбският патриарх Ириней, цитиран от сръбската държавна телевизия.

"Хитлер искаше един свят без евреи, Хърватия - един свят без сърби, заяви Вучич в събота на церемония по повод отбелязването на годишнина от военната операция "Буря". И в двата случая имаше призиви за финално решение", каза сръбският президент Александър Вучич. 

На церемонията в Бачка Паланка дойде и президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!