„Нацията скърби с Кралицата“ – британски политици и общественици изказаха съболезнованията си след новината, че британския принц Филип е починал по-рано днес на 99-годишна възраст.

„Кралското семейство загуби не само много обичан член от семейство и високо ценена публична фигура, но и отдаден съпруг, горд и любящ баща, дядо, а в последните години – и прадядо“, каза британският премиер Борис Джонсън.

Той цитира и кралица Елизабет, която веднъж казала, че държавата „дължи на съпругът й много повече, отколкото може да си представи“.

„Принц Филип беше най-дълго служилият кралски консорт в историята на Великобритания и един от последните живи участници във Втората световна война“, казва още Джонсън.

„Обединеното кралство загуби един изключителен свой поданик в лицето на принц Филип, който отдаде живота си на тази страна“, каза лидерът на лейбъристите сър Киър Стамър.

Снимка: Reuters

„Но най-вече ще го запомним заради изключителната му отдаденост на кралицата. Повече от 70 години той е до нея. Бракът им е символ на силата, стабилността и надеждата. Това е партньорство, което вдъхновява милиони британци и граждани на света“, каза още Стамър.

„Изключително съм натъжена да науча новината, че принц Филип е починал“, написа в „Туитър“ лидерът на Шотландия Никола Стърджън. „Изпратих личните си съболезнования на кралското семейство“, казва тя.

„Той служеше на короната с безкрайна отдаденост“, каза първият министър на Уелс Марк Дракефорд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!