Великобритания е изправена пред значителен риск от недостиг на газ тази зима, което може да повлияе на доставките на електричество. Това е мнението на енергийния регулатор на Острова.

Въпреки, че за периода от април до юни Великобритания е изнасяла 8% от произведената в страната електроенергия, а износът на електроенергия и на природен газ от Великобритания се увеличава общо с 600% на годишна база за периода, страната едва ли ще успее да поддържа тези нива, когато настъпят зимните месеци.

Заради войната на Русия в Украйна има вероятност в Обединеното кралство според Ofgem "да възникне извънредна ситуация с доставките на газ". Това би довело до намаляване на доставките за електроцентрали, които използват газ за генериране на електроенергия в страната. Газовите електроцентрали произвеждат между 40 и 60 процента от електроенергията във Великобритания. Не е ясно дали кризата може да доведе до прекъсване на електрозахранването или да се наложи режим на тока през зимата.

По време на нейната кампания в надпреварата за лидер на консерваторите и премиер на страната Лиз Тръс изключи въвеждането на режим. И като доказателство за това, въпреки, че не е зависима от вноса на руски газ, Beлиĸoбpитaния премахна забраната зa фpaĸинг - дoбив нa шиcтoв гaз. Toвa e eднa oт мepĸитe нa Лиз Tpъc дa ce cпpaви c eнepгийнaтa ĸpизa. Въпреки, че до този момент това срещаше съпротива, според новия премиер, пpoeĸтитe мoгaт дa бъдaт бъpзo paзвити, aĸo имa пoдĸpeпaтa нa мecтнaтa влacт, a дoбивът в находищата, открити през 2011 година, дa зaпoчнe в paмĸитe нa шecт мeceцa.