Местни от град Халщад в Австрия организираха протест срещу масовия туризъм, пише Би Би Си. Там живеят около 700 души, но по време на активен туристически сезон този брой се увеличава до 10 000 души дневно.

Местните хора искат властта да наложи лимит на туристите, които се допускат до града, както и забрана на автобусите с чужденци след 17 ч.

Халщад е част от списъка на ЮНЕСКО и през последните години стана любимо място на туристи от цял свят. Градчето е със стари къщи, на брега на кристално чисто алпийско езеро, заобиколено от планини. През 2006 г. мястото беше включено във филмова южнокорейска драма, което увеличи популярността му в Азия.

Снимка: iStock

Шест години по-късно Китай построи собствена реплика на Халщад.

Това е една от най-туристическите дестинации в цяла Европа и местните са категорични, че посетителите са прекалено много.

През май месец тази година жителите на града издигнаха голяма дървена стена на най-популярното място за селфита с изглед към Алпите, като част от протест срещу туристите и шума, който генерират. След скандал в социалните мрежи, стената беше премахната.

Преди пандемията от COVID-19 в Халщад годишно отиваха около 1 милион туристи.