На фона на кризата, причинена от пандемията с  COVID-19, мафията печели симпатиите те местното население в Италия, доставяйки на семейства, останали без пари, продукти от първа необходимост, предупреждават властите на  Апенините, цитирани от британското издание „Гардиън“.

„За повече от месец вече са затворени кафенетата, ресторантите и кръчмите са затворени, а милиони хора, работят в сивата икономика, което означава, че не могат да получат никакъв доход през този период, а нямат и представа кога ще могат да се върнат на работа. Ако държавата не помогне скоро на тези хора, мафията ще им предложи своите услуги, установявайки контрол върху техния живот“, обяснява прокурорът Никола Гратери, който е известен следовател в делата срещу организираната престъпност.

Снимка: БГНЕС / EPA

Извънредното положение и мерките за самоизолация засягат около 3,3 милиона души в Италия, които работят на черно. Според изследване на Асоциацията на занаятчиите и малкия бизнес повече от 1 милион от тях се намират в южните райони на страната, където организираните престъпни структури имат силни позиции.

В настоящата кризисна ситуация не липсват сигнали за собственици на малки магазини, които са притискани да предоставят безплатно храни, а полицията патрулира около супермаркетите в определени квартали, за да предотврати кражби.

Общественото недоволство се засилва все повече и това се вижда в появилите се в общественото пространство видеа с хора, протестиращи срещу правителствените мерки в Сицилия или участващи в брожения пред банки в Бари.

Първите сигнали за нарастващо социално недоволство накараха вътрешният министър на Италия Лучиана Ламоргезе да предупреди, че мафията може да се възползва от ситуацията, за да набере нови кадри в престъпните си мрежи.

През последните дни полицията в Неапол е засилила своето присъствие в най-бедните квартали на града, където мъже, свързани с Камората, организират доставки на храни. Магистратите вече са започнали разследване срещу група от хора, които са разпитвани за раздаването на продукти на местни жители.

В Палермо, според публикация във вестник „Ла Република“, се предполага, че братът на боса от Коза ностра Николо Кузимано е доставял храни в бедните северни квартали на града. Когато новината се разпространява, заподозреният извършител се защитава във „Фейсбук“, твърдейки, че той върши „благотворителна работа“ и отправя обвинения и заплахи към журналиста, публикувал статията.

„Мафиите не са просто криминални организации“, напомня професорът по криминология в Оксфорд Федерико Варезе и допълва, че „те са организации, които желаят да управляват територии и пазари. Коментаторите често се фокусират на финансовите аспекти на мафиите, но забравят, че тяхната  сили идва от наличието на местни бази, от които да оперират“.

Снимка: БГНЕС / EPA

Разпространяването на храни сред населението е тактика стара, колкото самата мафия. Чрез нея престъпните босове се представят като благодетели на хората и брокери на влияние и власт сред местните общности, първоначално без да искат нищо в замяна.

„Мафиотските босове управляват своите градове като феодални имения“, казва прокурорът Николо Гратери и отбелязва, че „босовете много добре знаят, че за да управляват, трябва да се грижат за хората в тяхната територия. И те го правят, използвайки ситуацията в тяхна полза. В очите на хората бос, който чука на врата ти с храна е герой,  а после той може да разчита на тяхната подкрепа например при избора на някой политик, който ще подпомогне неговата дейност“.

„Подаянията на мафията не са подарък. Мафията не прави нищо от добро сърце“, напомня Варезе.