Броят на починалите от коронавирус лекари в Италия е вече над 100, предаде ДПА, като се позова на италианската Федерация на лекарите, хирурзите и лекарите по дентална медицина.

Федерацията съобщи, че 62-годишна жена, която е била личен лекар в област Венеция, е стотният лекар, починал от коронавирус. По-късно федерацията съобщи за още пет смъртни случая на лекари.

Италия се сблъска с най-смъртоносната епидемия от коронавирус в света, като е известно, че здравните работници в и извън болниците се борят с нея, без да разполагат с адекватни защитни облекла като ръкавици и маски.

Карло Палермо, председател на лекарски синдикат, заяви в събота, че починалите от COVID-19 здравни работници са около 120.

В същото време италианската Служба за гражданска защита съобщи за покачване на броя на починалите от COVID-19 до 610 в сравнение с вчера, когато те бяха 542.

Снимка: Reuters

Общият брой на починалите от коронавирус в Италия достигна 18 279.

Новите случаи на заразяване са 4204, с което общият брой на заразените стана 143 626. С това бе регистрирано дневно увеличение на заразените с 3% - най-високото за тази седмица, но по-ниско от предишни стойности.

Оздравелите от коронавируса се увеличиха с 1979 и вече общо са 28 470. Броят на пациентите в интензивно отделение намаля с 88 и е вече 3605. Намаляването на пациентите в интензивно отделение е тенденция, която се наблюдава вече шести пореден ден, отбелязва ДПА.

Снимка: Reuters

Италия въведе карантина на 10 март, като срокът на действащите ограничения е до 13 април, но се очаква, че правителството ще удължи мерките поне с още две седмици.

"Ако учените дадат съгласието си, можем да започнем да смекчаваме част от мерките към края на месеца", заяви в интервю за ДПА италианският външен министър Луиджи Ди Майо.

Италианският премиер Джузепе Конте се обърна днес към синдикатите, като заяви, че правителството все още не мисли за възможно възобновяването на работата във фабриките, затворени заради епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Позицията на правителството стана ясна след среща на премиера Конте с представители на синдикатите и на бизнеса. Министър, участвал в срещата, заяви пред Ройтерс, че фабриките няма да отворят на 14 април.