На 4 май се отбелязва много интересен ден, а именно – международният ден на Междузвездни войни. Това денят, в който почитателите на култовата поредица, книги, филми и култура почитат своите идоли и най-вече – изпълняват джедайски ритуали.

Датата е избрана поради единствената причина, че известната фраза „May the Force be with you”(Нека Силата бъде с теб) на английски може лесно да бъде объркана с “May the Forth be with you”. От Lucasfilm не са определили официално тази дата, но с течение на времето просто се примиряват със ситуацията. За първи път е отбелязан през 2011 година.

По повод тазгодишния ден на Междузвездни войни можете да прочетете няколко любопитни факта относно поредицата:

Снимка: Google

Колосални бройки – Всеки, който е гледал филмите, знае коя е сцената с пленената принцеса Лея в двореца на Джаба. Люк Скайуокър отива да я спаси и, естествено, не всичко минава по план. Това е една от най-трудните сцени в цялата поредица, като са участвали 42 статисти, 18 главни актьора, 10 кукловода, 9 мима и 90 човека екип. А заснемането й отнема цял месец.

Снимка: Google

Светлинни мечове - Най-известното оръжие в киното може да превърне всеки възрастен мъж в малко дете. По време на снимките на Междузвездни войни: Невидима заплаха, Юън Макгрегър не спира да издава звуците на меча по време на битка. По-късно е трябвало да бъдат махнати от постпродукцията. Същото прави и Хейдън Кристиънсън изиграл Анакин Скайуокър.

Снимка: Google

Странни езици - Не е тайна, че Джордж Лукас използва думи от непознати езици, за да измисля имена на героите си. Darth Vader идва от датската дума за "баща", а Йода означава "войн" на санскрит.

Снимка: Google

Промени в историята - Докато пише сценария на Междузведни войни: Нова надежда, Лукас си е представял Силата като могъщ галактически кристал, но по-късно тази идея отпада. Отпада и идеята, че Люк Скайуокър и семейството му са джуджета, а Хан Соло е зелено чудовище с хриле и без нос.

Снимка: Google

Познати лица - Ако Йода от оригиналните серии на Междузвездни войни ви изглежда познат, това е защото образът му е базиран на Алберт Айнщайн. 

Снимка: Google

Инциденти - По време на снимките на оригиналните серии, Марк Хамил претърпява сериозна автомобилна катастрофа, в следствие на която той остава с белези по лицето. Сцената, в която е ранен от животно наречено уампа в епизод V е добавена специално, за да обясни белезите.

Снимка: Google

Лоши чувства - Най-известната фраза от поредицата "I have a bad feeling about this" е използвана във всичките шест филма. Първоначално е добавена от Харисън Форд, който импровизира по време на снимки, като после е повторена от Кари Фишър и Марк Хамил в следващите серии. Традицията е запазена и в съвременните три епизода.

Снимка: Google

Клонираните атакуват - По време на снимките с клонираните войници не е използван нито един реален костюм. Всичко е компютърна анимация и не е произведена нито една бройка.

Снимка: Google

Нови герои - По време на кастингите за Анакин Скайуокър, една от причините, поради които Хейдън Кристиънсън е избран за ролята, е защото изглежда добре до Натали Портман. За същата роля е кандидатствал и Пол Уокър.

#MayThe4thBeWithYou

Twitter потребители от цял свят публикуват забавни картинки и анекдоти на тема "Междузвездни войни" с хаштаг #MayThe4thBeWithYou. Някои брандове направиха и специални кампании за днешния ден.