Един от най-известните дипломати в американската и в световната история – Хенри Кисинджър, почина на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, предадоха световните агенции.

Кисинджър е бил държавен секретар на САЩ при двама президенти – Ричард Никсън и Джералд Форд.

Хенри Кисинджър в Овалния кабинет с президента Джералд Форд и Нелсън Рокфелер
Снимка: Reuters

Роден е през 1923 г. в Южна Германия като Хайнц Алфред Кисингер, има еврейски произход. Семейството му се мести в САЩ през 1938 г. След като приспособява имената си към английския език, става американски гражданин през 1943 г. и служи в армията на САЩ в Европа по време на Втората световна война.

Хенри Кисинджър с руския президент Владимир Путин
Снимка: Reuters

Носител е на Нобеловата награда за мир, която му е присъдена през през 1973 г., съвместно с Ле Дък Тхо от Северен Виетнам, който я отказва. Двама членове на Нобеловия комитет подават ставки заради избора на Кисинджър на фона на въпроси относно тайните бомбардировки на САЩ над Камбоджа.

Мнозина го критикуват заради подкрепата му за антикомунистическите диктатури в Латинска Америка.

След атентатите от 11 септември 2001 г. президентът на САЩ тогава – Джордж У. Буш, назначи Кисинджър начело на разследващата комисия за трагедията.

Хенри Кисинджър с дългогодишния канцлер на Германия Ангела Меркел
Снимка: Reuters

До последно 100-годишният дипломат беше активен и посещаваше събития в Белия дом. През юли тази година осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне с местния лидер Си Цзинпин.