Украинската криза може да доведе до нова Студена война. Ако не се отнесем с необходимата сериозност към тази заплаха, нещата могат да станат трагични, това заяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

„Ако Западът иска да е честен, трябва да признае, че е допуснал грешка”, казва той във връзка с украинската криза. „Европа и САЩ не схванаха значението на събитията, започнали с преговори за икономическите връзки между Украйна и ЕС, а после довели до демонстрации в Киев”, обяснява бившият държавник.

„Същевременно не искам да кажа, че е била съразмерна и руската реакция”, добавя той. „При все това Украйна винаги е била от специално значение за Русия. Това не бе разбрано - една фатална грешка”, подчертава Кисинджър.

По думите му Действията на руския президент Владимир Путин са продиктувани от стратегическа слабост, която той се старае да маскира като тактическа сила.

Той изразява обаче съмнения дали са целесъобразни антируските санкции. „Те са опасни с това, че в бъдеще големите държави може би ще се опитат да вземат предпазни мерки, ще започнат по-силно да регулират пазара си”, отбелязва бившият дипломат.

В тази сериозна ситуация Германия трябва да прояви по-голяма инициативност в сферата на външната политика. Германия днес е най-важната страна в Европа и тя трябва да води по-активна политика, казва още Хенри Кисинджър.