От Министерство на външните работи съобщават, че заради въведеното военно положение в Украйна е възможно ограничаване на правото на свободно придвижване, неприкосновеността на кореспонденцията и изразяване на убеждения.

Военното положение обхваща областите Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска и ще продължи от  9 ч. на 28 ноември до 9 ч. часа на 28 декември.

От МВнР препоръчват на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна, особено в областите, за които е обявено военно положение.

Правомощията на военните в условията на военно положение включват организиране на блок-постове и контрол на автомобилния транспорт по всички пътища на територията, засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове, евакуация на населението и предприятията от опасни райони.

Възможно е изземване за временно ползване имущество на физически и юридически лица за нуждата на армията, уточняват от МВнР. 

От външно министерство съветват още българските граждани, намиращи се на територията на Украйна или планиращи пътуване за страната, да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства, като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!