Амбициозна и смела, така Международният валутен фонд определи програмата на френския президент Еманюел Макрон, но въпреки това не промени драстично прогнозите си за растеж на френската икономика, предаде Франс прес.

По-скоро сме впечатлени от новата енергия и оптимизъм, който доловихме в правителството и у нашите събеседници, каза Кристиян Мъмсен, ръководител на мисията на МВФ в Париж на пресконференция в края на годишната оценка за състоянието на френската икономика.

Тази заявена подкрепа за програмата на правителството идва в подходящ момент за Макрон и за премиера Едуар Филип, които се готвят да реформират трудовото законодателство и са в центъра на полемика заради драстичните съкращения на средствата за държавната администрация, по-специално за отбраната.

Правителството обяви икономии в размер на 4,5 милиарда евро, които МВФ определи като реалистични. Те ще помогнат на Франция да спази изискването на ЕС за бюджетен дефицит под 3 процента от БВП.

В последните години МВФ, ръководена от французойката Кристин Лагард, редовно призоваваше Париж да намали разходите за администрацията и да извърши структурни реформи. Днес Мъмсен каза, че Франция се нуждае от големи реформи във всички нива на държавната администрацията, за да може икономическата стратегия на правителството да има успех.

МВФ днес съвсем леко завиши прогнозата си за растеж на френската икономика от 1,4% на 1,5% за настоящата година.