От днес отварят врати музеите Прадо в Мадрид и Версайският дворец в Париж. Туризмът бавно се възстановява от пандемията.

Музеите на Ватикана вече посрещат гости с уникална изложба на реставрирани картини на Рафаело, смятани за последните му творби.

Снимка: Governatorato SCV – Direzione dei Musei
Отварянето на музеите на Ватикана отбеляза голям интерес още в първите дни, въпреки строгите мерки за безопасност. В очакване на чуждестранните туристи, посетителите за момента са жителите на Рим и областта. Те първи могат да се възхитят на новостите, с които музеите отварят.

Тази година се навършват 500 години от смъртта на Рафаело Санцио да Урбино, изключителен майстор на красотата и творческото вдъхновение на поколения художници, скулптори, декоратори, архитекти и художници.

След 5 години реставрация салонът на император Константин вече може да бъде посетен. С вълнуващата история за един експеримент на Рафаело и фигури, рисувани директно от него, малко преди смъртта му.

От 8 до 13 юни музеите на Ватикана и градините на папския замък Гандолфо ще бъдат безплатни за медици, като знак на благодарност за усилията им в битката с коронавируса.