Два дни след началото на съвместната офанзива на иракската армия, кюрдските милиции и американските ВВС и спецчасти, улиците на ключовия град Мосул са пусти, а джихадистите от „Ислямска държава” се готвят за кървави улични сражения, като освен това тормозят и местните жители, съобщава АП.

Хората в някогашния втори по големина град в Ирак вече две години са под властта на екстремистите, като пред агенцията те разказват, че вече излизат само, за да купят основни хранителни продукти и магазините вече се опразват.

Голям брой бойци от ИДИЛ са напуснали Мосул през последните седмици преди затягането на обсадата, но тези, които са останали, са все по-брутални. В резултат всеки, заподозрян, че контактува с външния свят, е убиван.

Групировката побърза да публикува пропагандно видео от града, в което хората твърдят, че всичко е спокойно, но реалността е различна. Жителите на Мосул разказват, че джихадистите патрулират на велосипеди и мотори, за да са по-трудна мишена за авиоударите. Те блокират пътищата с чували пясък и подготвят варели с петрол и автомобилни гуми, които при запалване ще скрият кварталите зад плътна завеса от черен дим.

Тормозът над местните хора се изразява в масови екзекуции на заподозрени в шпионаж, но и в забрана за ползване на каквито и да е електрогенератори през нощта. Така Мосул става напълно тъмен през нощта.

Вече има и информации, че цивилни са ползвани за живи щитове.

Притесненията на жителите му, предимно араби сунити, не се изчерпват с това как и дали ИДИЛ ще бъдат прогонени от града. В операцията по освобождаването му участват шиитски милиции, кюрди, йезиди и други религиозни и етнически групи, които са страдали от действията на джихадистите. „Ислямска държава” относително лесно установи властта си в Мосул заради по-ранни конфликти с шиитите и сега хората се опасяват, че може да има отмъщение.

Вече има и подобни случаи на екзекуции и мъчения на територията на Ирак, като Багдад се готви поне в първите седмици след превземането на Мосул да се надигне нова бежанска вълна.

Битката за града може да продължи най-малко 2 месеца, прогнозират военни експерти.

Междувременно руското военно командване предупреди, че ако джихадистите напуснат Мосул и се опитат да избягат в Сирия, ще бъдат унищожени още на границата.  По-рано днес иракски генерал им предложи да се предадат, за да се избегнат кръвопролитията.

Настъплението във втория по големина град в Ирак продължават вече трето денонощие. „Ислямска държава” използва човешки щитове при отбраната на Мосул. Офанзивата се усложнява и от минните полета и бойците камикадзе.

Над 2000 жители на града вече са се евакуирали. В околностите ме се изгражда и временен палатков лагер, където бежанците да се приютят.