Общински полицаи в Гърция паркираха мотоциклети и патрулни коли пред офисите на двете партии от управляващата коалиция, за да изразят протеста си срещу планираните съкращения в държавния сектор. Движението в центъра на гръцката столица бе блокирано.

Днешният протест е само началото на планираните тази седмица демонстрации срещу поредната доза мерки за икономии, която ще наложи съкращения на стотици учители и служители на местните власти. Общинските служби в цяла Гърция обявиха, че от днес до сряда ще бъдат затворени в знак на протест, а синдикатите са обявили утре обща стачка.

Международните кредитори поискаха съкращения на работни места в бюджетния сектор преди да бъде отпуснат поредният транш от 6,8 милиарда евро от спасителната финансова помощ за страната на обща стойност 240 млрд. евро. Работещите в бюджетния сектор в Гърция бяха засегнати от неколкократни намаления на заплатите и орязване на различни бонуси, но бяха пощадени от уволнения до тази година.

Правителството на Самарас, което е на власт от 13 месеца, обеща да уволни 15 000 работещи в държавния сектор до края на 2014 г. и да прехвърли други 12 500 на нови длъжности тази година, като повечето от тях ще бъдат отстранени за срок от осем месеца с намалени възнаграждения.

Самарас е изправен също така пред обновената съпротива от страна на опозиционната Коалиция на радикалната левица СИРИЗА, която обеща да наеме обратно уволнените бюджетни служители, а през почивните дни гласува преразглеждане на партийната си структура в подготовка за потенциални предсрочни избори.

Кулминацията на протестите ще бъде във вторник, за когато е планирана 24-часова стачка, свикана от двата синдиката ГСЕЕ и АДЕДИ, обединяващи работещите в частния и държавния сектор. Утре ще се състои и протестен митинг в центъра на гръцката столица.
Общинските служители също ще участват в 24-часовата стачка на двата синдиката.

Педагози и преподаватели също излизат на улицата. Към протестите ще се присъединят и работещите в държавните болници, които също са засегнати от съкращенията. Проблеми се очакват в железопътния транспорт заради участието на федерацията на железничарите в общата стачка.

В седмицата на "политическа жега" на посещение в Гърция ще пристигне германският финансов министър Волфганг Шойбле. Визитата е планирана за четвъртък, тоест един ден след гласуването на пакета закони в парламента. Шойбле е смятан за архитектът на мерките за икономии в еврозоната.