Москва е предложила на Токио съвместно развиване на четири острова от Курилската група, която Япония смята за своя, на основа на руското законодателство. Това съобщава електронното издание „Газета”, като се позовава на информация на японската информационна агенция „Киодо”.

Предложението е било направено по време на среща на руския заместник-външен министър Игор Моргулов с японския му колега Мацуяма Масаджи.

Официално Япония е отхвърлила предложението, защото приемането му ще означава фактическо признаване на руските претенции върху Курилските острови, уточнява изданието.

Международните наблюдатели припомнят, че споровете между Русия и Япония върху принадлежността на над 50-те острова от Курилския архипелаг, датират от ХІХ век, като след Втората световна война Москва ги окупира напълно.

Формално Русия и Япония са единствените държави-противници от Втората световна война, които все още нямат подписан мирен договор помежду си, именно заради спора за териториалната принадлежност на Курилските острови.