Русия не очаква нищо добро от бъдещия американски президент Джо Байдън. Това заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков и добави, че според Москва външната политика на неговата администрация ще се ръководи от русофобски настроения.

„Нищо добро не очакваме, това е ясно. Би било странно да очакваме нещо добро от хора, които в повечето случаи са градили кариерата си върху русофобията, обливайки с кал моята страна", казва Рябков, цитиран от БТА. 

Напрежението между двете страни се изостри през последните дни заради мащабната кибератака в САЩ, за която се твърди, че е дело на Москва.

По думите на Рябков Москва трябва да води само „избирателен диалог“ със САЩ, като набляга единствено на „интересуващите я теми“. За останалото е нужна политика „на пълно възпиране на САЩ, във всички насоки, защото американската политика към Русия е дълбоко враждебна“.

Рябков заявява, че топката е в полето на САЩ, ако те искат съживяване на двустранните отношения и че Русия няма намерение „да търси контакти с преходния екип на Байдън“. Изявлението от руска страна идва няколко часа, след като новоизбраният американски президент обеща да реагира на кибератаката срещу САЩ и обвини Доналд Тръмп в бездействие.