Американското министерство на енергетиката съобщи, че взема мерки срещу киберпробив, който е част от предполагаема руска хакерска кампания срещу правителствени служби на САЩ, предаде „Ройтерс“.

Подозрителна дейност е засечена в мрежите на някои звена на посочените отдели, включително на Националната лаборатория в Лос Аламос, която провежда секретна работа по ядрени оръжия, се казва в съобщението.

"На този етап разследването е установило, че злонамереният софтуер е изолиран само в бизнес мрежи и не е засегнал изпълнението на основните функции за национална сигурност, включително Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ“, казва говорителят на ведомството Шайлин Хайнс.

Би Би Си напомня, че сред задълженията на министерството и администрацията за ядрена сигурност е съхраняването на арсенала с атомни оръжия на САЩ.

Американски медии съобщиха на 14 декември за хакерска атака срещу министерствата на на финансите и търговията.

Според запознати източници кибератаката е била сложна и може да се извърши от много малко хора. Двама от източниците са заявили, че зад атаката вероятно стои Русия. Москва отрече твърденията и ги определи като "неоснователни".

Съветът за национална сигурност проведе среща в Белия дом заради кибератаката.