Руските и сирийските военни започват да провеждат "хуманитарни паузи" в сирийския град Алепо, за да се позволи на цивилните да напуснат града и да се осигури изтеглянето на въоръжените бунтовници, предаде ТАСС, цитирайки началника на главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской. Той говори пред журналисти в Москва днес.

Генералът не уточни за колко такива паузи става дума, но първата вече е обявена - на 20 октомври от 8 ч. сутринта до 16 ч.

"Разбираме, че съгласуването на всички въпроси може да се проточи дълго. Затова решихме да не губим време и да започнем да провеждаме "хуманитарни паузи", най-вече за свободно преминаване на мирни жители, за евакуация на болни и ранени, а също и за изтегляне на бунтовнически бойци", отбеляза Рудской.

"Обръщаме се към лидерите на незаконните въоръжени формирования и техните спонсори: от 8 ч. сутринта на 20 октомври ще можете безпрепятствено да напуснете района на Алепо по два коридора", посочи Рудской. Той добави, че през посоченото време руската авиация и сирийските правителствени войски ще спрат въздушните удари и обстрела с други видове оръжие.

Двата обявени коридора са: пътят "Кастело" и района на пазара "Сук ел Хай", уточни Рудской. По тези коридори обкръжените бунтовници ще могат да излязат към района на Идлиб. По същите два коридора ще могат да бъдат евакуирани болните и ранените.

Още шест коридора са открити за пропускане на мирни жители, каза той. За информация на гражданите и на бунтовниците ще бъдат разпространени листовки, на които ще бъдат посочени маршрутите за излизане от града и редът за преминаване през пропускателните пунктове на правителствените войски.

Рудской призова ръководството на бунтовниците да разминира подстъпите към хуманитарните коридори и да даде възможност на населението да напусне източен Алепо.

На цялото градско население, напускащо града, се гарантира пълна безопасност, оказване на медицинска и друга помощ, а също настаняване в пунктове за временно пребиваване. На хората ще бъдат осигурени топла храна и предмети от първа необходимост, добави той.

Генерал Рудской отбеляза също, че терористите в Алепо продължават да получават американски противотанкови ракетни комплекси TOW и други съвременни оръжейни системи. Според него бунтовниците не се отказват от опитите да възстановят коридорите си за снабдяване с оръжия и боеприпаси в обкръжената източна част на Алепо.

Предложеното от Русия осемчасово прекъсване на бомбардировките в Алепо е "позитивно", но не е достатъчно дълго, за да се достави необходимата помощ на обсадения сирийски град, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.

Необходима е "по-дълга пауза, за да могат да влязат камионите" с хуманитарна помощ в източната част на града, контролира от бунтовниците, обясни той. Този сектор, където живеят 250 хил. души, непрестанно е бомбардиран от края на септември от сирийски и руски самолети, припомня агенцията.

Инициативата на Русия е твърде недостатъчна и идва твърде късно, коментира и говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Ако този план доведе до "осемчасова пауза в непрестанните страдания на хората в Алепо, това би било добре, но честно да ви кажа, това е твърде недостатъчно и идва твърде късно", посочи говорителят.