Мощни експлозии се чуха в Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение звучаха в цяла Украйна, след като късно снощи флагманът на руския Черноморски флот – крайцерът „Москва“, потъна в резултат на пожар.

Експлозиите изглежда бяха най-мощните в столичния регион, откакто по-рано през април руските войски се изтеглиха от тази част на страната.

Украйна пое отговорност за потапянето на „Москва“ и каза, че крайцерът от съветско време е бил ударен с ракета. Плавателният съд потъна, докато беше теглен на буксир към пристанище, съобщи руското министерство на отбраната.

Повече от 500 моряци бяха евакуирани от кораба, след като мунициите на борда му експлодираха. Украйна съобщи, че е поразила „Москва“ с противокорабна ракета „Нептун“, родно производство.

За експлозии се съобщава и в южния град Херсон, който е контролиран от руската армия. От своя страна Москва обвинява украинските сили в обстрел срещу гранични градове в западната част на Русия.

Преди часове американският президент Джо Байдън заяви, че скоро ще обяви кой високопоставен американски представител ще замине за Киев в знак за подкрепа към Украйна. Според източници от Белия дом това ще е или държавният секретар, или министърът на отбраната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!