Мощната тропическа буря „Бари” в Луизиана. Хората в южния американски щат укрепват вратите на къщите си с торби с пясък, а туристите, опитващи се да се евакуират от Ню Орлиънс, задръстиха летището на града.

Ураганът ще бъде от най-слабата, първа категория, със скорост на съпътстващите ветрове от малко над 119 км/ч, пише Асошиейтед прес.

Снимка: EPA

Властите взеха безпрецедентни мерки за сигурност, като бързат да затварят шлюзове и да укрепват дигите в района на Ню Орлиънс, където живеят 1,3 милион души, опасявайки се от катастрофално наводнение. Задължителни евакуации не бяха предприети, но местните жители бяха предупредени да намерят подслон.

Очаква се „Бари” да нанесе най-много щети в Луизиана и части от щата Мисисипи, като вятърът и дъждът ще засегнат около 3 милиона човека.

Снимка: EPA

Мощната буря може да послужи като тест колко добре е укрепил Ню Орлиънс защитата си срещу наводнения - 14 години след преминаването на опустошителния ураган „Катрина”.

Метеоролозите прогнозират от 25 до 50 см дъжд до неделя в район, който обхваща парче от Луизиана, включително Ню Орлиънс и Батън Руж, и югозападната част на съседния щат Мисисипи. На отделни места се очаква да паднат до 63 см валежи.

Снимка: EPA

Ураганът „Катрина” предизвика катастрофално наводнение в Ню Орлиънс през август 2005 г. Според някои оценки той е причинил смъртта на над 1800 души в Луизиана и други щати.